IoT: het CHU Charleroi innoveert als nooit tevoren
Gepubliceerd op 28/04/2021 in Klanten vertellen
Vier ziekenhuizen, dertien poliklinieken en medische centra, zes crèches, drie woonzorgcentra ... Dit is de speelterrein van Michel Andris, projectmanager ICT van het CHU Charleroi. Het dagelijkse leven op het ritme van e-health en het IoT.
Aan betrouwbaarheid winnen
Michel Andris herinnert zich het eerste project dat leidde tot de integratie van IoT bij het CHU. "We begonnen met een vrij eenvoudig verzoek: het monitoren van de temperatuur van onze koelkasten, vriezers en laboratoriumovens in het kader van de monitoring van medicatie. De handmatige uitlezing was niet erg nauwkeurig en we moesten winnen aan betrouwbaarheid, consistentie en goede rapportage. We konden dit doen dankzij de inzet van IoT. We waren zelfs in staat om niet-conforme apparatuur automatisch te identificeren."
Optimalisering van de beveiliging
Daarna volgden al snel verschillende innovatieprojecten binnen het CHU. "Zo hebben we een waarschuwingssysteem opgezet via een geconnecteerde 'knop'. In geval van een veiligheidsprobleem drukt ons personeel op de knop en wordt het alarm onmiddellijk doorgestuurd, met als doel zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen (elke seconde telt). Dezelfde technologie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor patiënten in steriele kamers", legt de projectmanager uit.
Geolokalisatie
Onder de vele oplossingen die IoT biedt, bieden Michel Andris en zijn collega's ook een antwoord op de uitdaging van de geolokalisatie van apparatuur die tussen afdelingen wordt uitgeleend. "Geen eindeloze zoektochten meer, de positie van elke mobiele scanner of infuuspomp is direct identificeerbaar. Net als onze defibrillatoren, die helaas soms felbegeerd zijn door minder goedwillende mensen."
Eigen alarmserver
Om een vlotte en gerichte verspreiding van de informatie die wordt uitgewisseld te garanderen, heeft het CHU een eigen alarmserver ontwikkeld. "Veel ziekenhuizen werken op basis van verschillende systemen. Onze strategie is eerder om in te zetten op de standaardisering van verspreiding van informatie. IoT en de mogelijkheid om daarmee systemen te connecteren is daarom één van de uitgangspunten voor deze server. Optimalisatie is zowel intern als voor patiënten gunstig", benadrukt Michel Andris.
We overwegen elk nieuw idee. Als het geïntegreerd kan worden, zoeken we naar de meest geschikte IoT-sensor.
Michel Andris, projectmanager bij de ICT-afdeling van het CHU Charleroi
Zin in meer
Michel Andris heeft verschillende projecten op tafel liggen: sensoren voor het beheer van parkeerplaatsen, interactieve terminals voor patiëntenbegeleiding of zelfs valsensoren voor ouderen. "Elk nieuw idee wordt in overweging genomen en besproken met de betrokken afdeling. Als integratie mogelijk is, gaan we op zoek naar de meest geschikte sensor. In de toekomst zal 5G ons helpen grotere volumes en zwaardere gegevens (zoals video) te versturen met een lagere responstijd. Maar voor nu blijft mijn prioriteit hoe we belangrijke informatie kunnen ontvangen en versturen, of dat nu onder wifi-dekking is of dankzij LoRa."
Tijdens de COVID-19-vaccinatiecampagne wordt IoT voornamelijk gebruikt om de temperatuur van de vaccins te monitoren.
One
One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen.