WordPress-thema kiezen: gratis of toch beter betalend?
Gepubliceerd op 25/01/2019 in Tech, tips & tricks
Een goed WordPress-thema voor je website kiezen, het is niet eenvoudig. Is een gratis thema goed genoeg of kies je toch best voor een betalende template? Wij zetten de voor- en nadelen van beide mogelijkheden op een rij. En we geven je een paar voorbeelden van WordPress-thema's die je al aardig op weg zullen helpen.
WordPress is zeker een van de beste gratis tools om een website voor je eigen onderneming te maken. Maar je kan ook betalen voor een abonnement op WordPress, en dan kan je naast de gratis thema's ook voor premium varianten kiezen. Help, wat doe je nu best?
-
Gratis WordPress-thema's: wat zijn de voordelen?
Geen verrassing: de prijs is het grootste en eigenlijk enige voordeel. Het is altijd leuker om zonder kosten je website te kunnen lanceren. En stel dat je eerst een thema kiest dat je teleurstelt, dan zit je safe met een gratis template. Je kiest gewoon een andere.
-
En wat zijn de nadelen?
De nadelen van een gratis WordPress-thema zijn wel wat talrijker:
- Het is zo goed als onmogelijk om je website te personaliseren, tenzij je heel wat kaas hebt gegeten van HTML-codes. Je loopt dus het risico dat je op een bepaald moment op de beperkingen van je gratis WordPress-thema stuit.
- Sommige thema's zijn heel slecht gecodeerd, omdat ze door amateurs gemaakt zijn. Dat brengt niet alleen veiligheidsrisico's met zich mee, je zou ook bijzonder veel tijd kunnen verliezen aan dingen die normaal op vijf minuten gefikst zouden moeten zijn.
- Een gratis WordPress-thema biedt uiteraard minder gebruiksopties. Je site loopt ook een groter risico op irritante bugs, en dan sta je er alleen voor. Je kan immers geen beroep doen op de officiële ondersteuning die WordPress aanbiedt.
- Je website zal niet responsief zijn met een gratis WordPress-thema. In de betalende varianten heeft WordPress wel verschillende templates die zich automatisch aanpassen aan het formaat van het scherm (pc, smartphone, tablet, ...)
- Tot slot hebben de gratis WordPress-thema's ook een minder goede reputatie, omdat ze gevoelig zijn voor virussen en malware.
Schrikken de nadelen je niet af en kies je toch voor een gratis WordPress-thema? Dan zal je zeker inspiratie vinden op websites zoals ThemeForest of ElegantThemes. Deze sites stellen je overigens ook de beste premium opties voor.
-
Betalende WordPress thema's: de voordelen
Alle nadelen van een gratis WordPress-thema vallen weg van zodra je een premium template kiest. Je hebt meer mogelijkheden en opties, de thema's zijn betrouwbaarder en beter gecodeerd, ze worden voortdurend onderhouden, en – het belangrijkste- je kan ze veel gemakkelijker personaliseren, zodat je site echt uniek wordt.
Wat kost dat dan, zo'n premium account bij WordPress? Voor 8 euro per maand heb je al een abonnement, maar je kan ook voor de duurdere optie van 25 euro kiezen. Het duurste geeft je de mogelijkheid om professionele ondersteuning te vragen, en je krijgt statistieken via Google Analytics.
Voor een website van een professionele onderneming lijkt het dus interessant om voor de duurste optie te gaan. Met Bizz Online hoef je je echter geen zorgen te maken, want dan krijg je automatisch een persoonlijk toegewezen digitaal expert die voor jou de ideale site in elkaar steekt.
Welke betalende WordPress-thema's kies je nu het best? Er zijn er immers zoveel! Om je op weg te helpen, zetten wij de populairste thema's, afhankelijk van het doel van je website, op een rij.
FinTech WP: voor als je in de financiële sector werkt
Heb je een onderneming in de financiële wereld, dan is FinTech WP zeker een WordPress-thema waarmee je goed zit. Het ziet er niet alleen mooi uit, je krijgt ook nog eens acht verschillende concepten die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Ook iedere pagina kan je volledig opbouwen met de plug-in Visual Composer.
FinTech WP is bovendien voorzien van Slider Revolution, een tool waarmee je slideshows aan je website kunt toevoegen.
Majesty: voor als je een eigen restaurant hebt
Als je op het punt staat om je eigen restaurant, café of bakkerij te starten, dan heb je zeker een handige website nodig voor je klanten. 'Majesty' lijkt ons dan het beste WordPress-thema dat je kunt kiezen. Je hebt de mogelijkheid om grote foto's online te zetten, die je bezoekers meteen het water in de mond zullen doen krijgen.
Het thema heeft dezelfde functionaliteiten als FinTech, maar het grote voordeel is dat je de site gemakkelijk in verschillende talen kunt weergeven.
Fluid: voor apps en digitale ondernemingen
Fluid is specifiek ontwikkeld voor ondernemingen die een of meerdere applicaties verkopen. Je kunt er immers je eigen webshop mee starten. Er staan ook al meteen pagina's klaar waar je enkel nog je contactgegevens, diensten en antwoorden op veelgestelde vragen moet invullen.
De site beschikt ook nog over een blog, langs waar je klanten meer informatie over je onderneming en je producten of diensten kunt aanreiken.
Newspaper: voor mediasites en magazines
Je wil graag een journalistieke website starten? Dan is het thema 'Newspaper' uiteraard de juiste keuze. Wat voor inhoud je ook op je nieuwssite wil publiceren, er bestaat zeker een goede template voor.
Bovendien krijg je tal van widgets zoals het weer, de wisselkoersen, de populairste artikels, en ook een link naar al je kanalen op de sociale media. En als je er geld mee wil verdienen, beschik je ook nog over een tool die je toelaat om advertenties toe te voegen.
Uncode: goed voor alles!
Uncode is het populairste premium thema, omdat WordPress het officieel zelf heeft gelanceerd. Het handige aan dit thema is dat je het voor zowat elk soort website kunt gebruiken. Bovendien krijgt de template heel vaak updates, waarmee je zowel nieuwe functies als visuele verbeteringen aan je site kunt toevoegen.
Stel dat je onderneming plots andere diensten of producten begint aan te bieden, dan is Uncode heel flexibel om je activiteiten te veranderen. Van een eenvoudige blog tot een webshop, met Uncode is het werk al grotendeels gedaan.
En jij, heb jij als eens nagedacht over digitale oplossingen voor jouw bedrijf?
Business Booster helpt je om je bedrijf online lokaal te doen groeien, ongeacht jouw sector of jouw ambities.
Geniet van advies, begeleiding en een follow-up door een digitale expert bij elke fase.
Proximus Business
Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s