Hoe virtuele assistenten jouw werk makkelijker maken
Gepubliceerd op 16/08/2018 in Inspiratie
Met een virtuele assistent win je elke werkweek gemakkelijk een paar uur tijd, zonder dat je een extra werkkracht in dienst moet nemen. Welke karweitjes je zoal kan uitbesteden, lees je in dit artikel.
Een persoonlijke secretaresse
Met Siri of de Google Assistant, de digitale butlers van Apple en Google, heb je een onvermoeibare secretaresse in dienst. Met een spraakopdracht leest ze jouw agenda voor, voert ze een nieuwe afspraak in of reserveert ze een tafeltje voor een zakenlunch (het restaurant moet dan wel aangesloten zijn bij TheFork, OpenTable of Quandoo). De Google Assistant spreekt – in tegenstelling tot Siri – nog geen Nederlands, maar daar komt volgens Google dit jaar nog verandering in.
Probeer zeker ook eens 24me. Deze smartphone-app centraliseert al jouw agenda’s, contactpersonen, takenlijstjes en sociale netwerken op één plek, en gebruikt die informatie om automatisch persoonlijke reminders te genereren. Wanneer je naar een afspraak moet vertrekken bijvoorbeeld, of wanneer je dringend die energiefactuur moet betalen…
Moeiteloos meetings organiseren
Het inplannen van vergaderingen gaat dikwijls samen met een hoop heen-en-weer-gemail. De webdienst X.ai, een virtuele e-mailassistent, neemt je dat karwei volledig uit handen. Twee ‘robots’, Amy en Andrew genaamd, versturen de uitnodigingen, inventariseren de antwoorden en leggen de meeting vervolgens automatisch vast.
Dankzij machine-learning zal X.ai gaandeweg ook rekening houden met persoonlijke voorkeuren. Denk aan deelnemers die liever wat later op de dag vergaderen dan in de vroege ochtend.
Juridisch advies van een robot
Ook voor juridisch advies kan je sinds kort beroep doen op een virtuele assistent. Lee & Ally, een initiatief van theJurists Europe, is een chatbot die in gewoon Nederlands antwoord geeft op juridische vragen van ondernemers.
Voorlopig specialiseert de dienst zich vooral in intellectueel eigendomsrecht, privacy- en databeschermingsrecht, e-commerce, ondernemingsrecht, insolventierecht (faillissementen) en sociaal recht. In de huidige testfase kost Lee & Ally € 35 per maand, voor de finale versie betaal je binnenkort € 99 per maand. Je kan de chatbot 30 dagen lang gratis proberen.
De handen vrij met een smart speaker
De HomePod van Apple (met Siri) is bij ons nog niet op de markt, maar er zijn wel al diverse smart speakers verkrijgbaar met ondersteuning voor de Google Assistant en/of Alexa van e-commercegigant Amazon. Het voordeel van zo’n toestel is dat je de ingebakken digitale assistent kan aanspreken zonder dat je telkens naar jouw telefoon hoeft te grijpen.
Dat is vooral erg handig om de andere smart devices in jouw kantoor of bedrijfspand te bedienen. Denk aan een Nest Thermostaat, de Philips Hue-verlichting of de intelligente airconditioning van Tado. Met één stemopdracht kan je ook meerdere apparaten tegelijk aan de slag zetten, of ’s avonds een aantal toestellen compleet uitschakelen om sluipverbruik tegen te gaan.
Proximus Business
Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s