Welke vennootschap past mij best?

Gepubliceerd op 02/06/2020 in Start Like A Pro

In 2019 liet de Belgische regering de verenigingen en de vennootschappen flink afslanken. Vandaag blijven er zes vormen over waarmee je in dit land mag ondernemen. Maar welke vennootschap past er nu best bij mij?

Welke vennootschap past mij best?

Ken je ze allemaal? De zes basisvormen die sinds 1 mei 2019 in het Belgisch Wetboek van Vennootschappen zijn geregistreerd. Nee? Wel, er is de maatschap, de vennootschap onder firma (VOF), de commanditaire vennootschap (Comm. V), de besloten vennootschap (BV), de coöperatieve vennootschap (CV) en de naamloze vennootschap (NV).

Het belangrijkste verschil tussen deze vormen is het al dan niet besloten karakter en de mate van rechtspersoonlijkheid.

Vennootschappen, wat zijn da?

Kijk, alle vennootschappen zijn rechtspersonen. Zoals een natuurlijk persoon hebben vennootschappen dus rechten en plichten. Sommige rechtspersonen zijn echter handiger dan andere om privévermogen af te schermen van de onderneming. Stel dat je ergste nachtmerrie uitkomt en het bergaf gaat met je zaak, dan kan men niet bij jou persoonlijk komen aankloppen. Alleen het vermogen van de vennootschap mag aangesproken worden.

Aan de hand van voorgaande criteria, is er een onderscheid tussen:

1. Vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid

Een maatschap is een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid. Een maatschap draagt dus geen rechten of plichten en kan ook niet als zelfstandige juridische entiteit optreden. De aansprakelijkheid is onbeperkt.

2. Vennootschappen met onvolkomen rechtspersoonlijkheid

Een vennootschap onder firma (VOF) en een commanditaire vennootschap (Comm.V) hebben een onvolkomen rechtspersoonlijkheid. Zij kunnen juridisch zelfstandig optreden, maar hun aansprakelijkheid is onbeperkt. Zowel de vennootschap als de vennoten kunnen opdraaien voor schulden.

3. Vennootschappen met volkomen rechtspersoonlijkheid

De naamloze vennootschap (NV), de besloten vennootschap (BV) en de coöperatieve vennootschap (CV) zijn vennootschapsvormen met volkomen rechtspersoonlijkheid. De vennootschap is juridisch zelfstandig en kan in rechte optreden. Er is bovendien een beperkte aansprakelijkheid. De vennoot kan niet meer verliezen dan zijn inbreng. Zijn persoonlijk vermogen blijft dus buiten schot.

Oh, ik word beschermd door mijn vennootschap. Kan ik als ondernemer alles uitgeven? Helaas niet. Als de rechtbank na een faillissement de zaakvoerder verantwoordelijk acht, kan hij verplicht persoonlijk opdraaien voor de schulden. Ben je helemaal overtuigd van je zaak? Neem dan een deskundige onder de arm (advocaat, accountant, notaris…) om je statuten te laten opstellen.

Veel succes met je kersverse vennootschap!

Bron: UNIZO
Starterslijn (gratis) 02 21 22 677

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro