Hoe doe je dat? Een eenmanszaak starten?

Gepubliceerd op 01/12/2020 in Start Like A Pro

Als zelfstandige kan je een vennootschap starten of een eenmanszaak. En die laatste is heel populair bij startende zelfstandigen omdat de kosten beperkt zijn én het is relatief eenvoudig. Maar je bent er nog niet uit? Wij hebben voor jou alle voor- en nadelen netjes op een rijtje gezet.

Hoe doe je dat? Een eenmanszaak starten?

De voordelen: goedkoper en makkelijker te beheren

Dat zijn de twee voornaamste redenen. Je bespaart al heel wat geld op je boekhoudkundige en administratieve verplichtingen omdat die minder belastend zijn dan die van vennootschappen. Zij zijn verplicht om een dubbele boekhouding bij te houden. Heel wat minder werk voor je boekhouder.

Nog een voordeel is dat er geen minimum kapitaalvereisten zijn. Je kan dus met 1 euro een zaak uit de grond stampen. En een financieel plan is ook niet verplicht, maar we raden je wel aan om er een op te stellen.

En wat ook helpt is dat je zelf de strategie bedenkt, investeert wanneer je wil en hoeveel loon je jezelf uitkeert. Jij hebt het voor het zeggen. Terwijl je met een vennootschap rekening moet houden met de beslissingsregels die de wet en de statuten van je vennootschap bepalen.

Voor de oprichting van je eenmanszaak heb je geen oprichtingsakte nodig én dus geen bezoek aan de notaris. Simpel.

De nadelen: onbeperkt aansprakelijk en fiscaal minder aantrekkelijk

Jij bent verantwoordelijk voor je zaak, dus ook als het slecht gaat. Er is geen onderscheid tussen je eigen vermogen en dat van je eenmanszaak. Schuldeisers mogen je persoonlijk vermogen opeisen om je schulden te vereffenen.

En de winsten die je maakt, worden progressief belast via de personenbelasting. Dus: hoe meer inkomsten, hoe hoger je belastingen. Bovendien ligt het toepasselijke belastingtarief een stuk hoger dan dat voor vennootschappen.

Wil je een eenmanszaak lanceren? Volg deze stappen.

De gemakkelijkste manier is door lid te worden van een professioneel secretariaat. Zij brengen dan de volgende stappen voor jou in orde.

  • Open een professionele rekening
  • Schrijf je in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen
  • Activeer je ondernemingsnummer bij de btw
  • Ga na welke vergunningen of erkenningen je nodig hebt
  • Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Succes bij het opstarten van je zaak!

Bron: LIANTIS

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro