Je domeinnaam: check de beschikbaarheid

Gepubliceerd op 26/11/2021 in Start Like A Pro

Dat je als bedrijf niet zonder website kan, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Maar hoe kan je de beschikbaarheid van een domeinnaam checken? Je lees het hier.

Je domeinnaam: check de beschikbaarheid

Domeinnaam checken

Heb jij al een geweldige domeinnaam in gedachten voor je bedrijfswebsite? Top! Maar wat als iemand anders die naam al geclaimd heeft? Het is belangrijk om steeds te controleren of een domeinnaam al in gebruik is voor je aan de slag gaat met je website. Check de beschikbaarheid online in een van de vele databanken. Ga je voor een website met .be als extensie, dan kan je bijvoorbeeld terecht op de site van dnsBelgium. Geef bovenaan de homepage in de zoekbalk de te checken domeinnaam in en klik op “Check beschikbaarheid”.

Je krijgt nu meteen te zien of de domeinnaam nog beschikbaar is met de extensies .be, .brussels of .vlaanderen. Is de naam van je keuze niet meer beschikbaar, dan kan je via de knop “Toon gegevens” meer info bekijken. Hier zie je wanneer de domeinnaam geregistreerd werd, wanneer hij voor het laatst gewijzigd werden bij welke domeinhost hij geregistreerd staat. Ook kan je eventueel contact opnemen met de houder van de domeinnaam om de naam over te nemen.

Ontdek hier hoe je de overname van een domeinnaam regelt.

Is de domeinnaam nog beschikbaar, dan kan je klikken op de knop “Vind een registrar” om hem te claimen. Vervolgens krijg je een lijst te zien met verschillende domeinhosts waarbij je deze domeinnaam kan laten registreren. Vaak kan je bij hetzelfde bedrijf ook hosting aanvragen voor je website.

Er zijn tegenwoordig ook domeinextensies te koop die de sector aangeven: .auto bijvoorbeeld, .immo, .expert of .hotel. Dat is zeker een optie als .be er niet meer is, maar ze zijn minder bekend. Je moet ook opletten voor de kostprijs. Een .be-extensie heb je pakweg voor tien euro per jaar. Een .eu- of .com-adres kost niet veel meer. Maar voor .auto betaal je al snel 2.000 euro per jaar.


Begin je zaak nu met ons aanbod voor Starters.

Ik heb interesse !

Domain hacks

Ook leuk zijn de zogenaamde domain hacks, waarbij men de extensie van een land deel laat uitmaken van de bedrijfsnaam. YouTube heeft zo bijvoorbeeld de Belgische site Youtu.be vastgelegd. Dat is natuurlijk een creatieve oplossing, maar je moet wel oppassen met welke landen je in zee gaat. Het bedrijf Bitly heeft zo bijvoorbeeld Bit.ly. Die .ly is van Libië. Als zo’n land plots beslist dat jouw site hen niet meer aanstaat, kunnen ze die ook verwijderen.”


Domeinnaam kiezen

De meest logische keuze voor een domeinnaam is uiteraard je bedrijfsnaam. Dat is wat je klanten verwachten en wat ze waarschijnlijk het eerst zullen intikken als ze je online opzoeken. Het is ook geen slecht idee om extra keywords in je domeinnaam op te nemen. Als je matrassen verkoopt, wordt je domeinnaam dan bijvoorbeeld “matrassen-peeters.be”. Dat vergroot de kans dat Google je hoger in de rangschikking zet als mensen naar een matrassenwinkel zoeken.

Meer tips voor het kiezen van een goede domeinnaam lees je hier.

Let er ook op dat je geen beschermde trademarks probeert te registreren, dat is namelijk verboden. Stel dat je pizza’s aan huis bezorgt, dan mag je domeinnaam niet verwijzen naar andere bekende pizzaketens. Dat zou misleidend zijn. Bepaalde variaties daarop kunnen dan eventueel wel.

Het is daarnaast ook een goed idee om verschillende schrijfwijzen vast te leggen. Dus zowel “janssen.be” als “jansen.be” als “janssens.be”. Je kan dan die drie domeinnamen naar je website sturen, zelfs als je klanten de naam verkeerd intikken. Als het mogelijk is, reserveer je ook best .com, .net en .eu, zodat niemand anders ermee aan de haal kan.


Leg zelf de domeinnaam vast

Let altijd goed op wie de domeinnaam precies heeft vastgelegd. Is dat het bureau dat je website heeft gemaakt, dan zijn zij de officiële eigenaar van die naam en niet de klant. Wat bijvoorbeeld als dat bureau failliet gaat? Idem bijvoorbeeld als het een werknemer van je bedrijf is of een vennoot. Stel dat er een conflict ontstaat of hij of zij verlaat de onderneming. Dat zijn zaken waar je best toch even rekening mee houdt.


Vond je dit artikel interessant? Lees dan hier nog meer over dit onderwerp.

Lees meer

Voor meer tips van onze experts, interessante links of handige tools om je te helpen als Starter, ontdek Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro