Cybersecurity: 8 tips om je bedrijf te beschermen
Gepubliceerd op 30/01/2025 in Tech, tips & tricks
Cyberaanvallen treffen niet alleen grote bedrijven. Ook kleine ondernemingen worden steeds vaker het doelwit van hackers die uit zijn op gevoelige gegevens of geld. Je moet jezelf en je zaak dus optimaal beschermen tegen deze dreigingen, maar hoe? Hier zijn onze beste tips.

Of je nu een individu, een multinational, een overheidsinstantie of een klein bedrijf bent, tegenwoordig kan iedereen het slachtoffer worden van een cyberaanval. Niemand is immuun, dus is het cruciaal om jezelf goed te beschermen en gevoelige gegevens en financiën middelen veilig te stellen.
Gelukkig zijn er tal van manieren om je onderneming te wapenen tegen kwaadwillende aanvallen op het internet. Denk hierbij aan een goed doordachte IT-infrastructuur, de cybersecurity van je onderneming en het bewustmaken van je werknemers over de gevaren en risico’s.
Wat zijn de risico's van een cyberaanval voor je bedrijf?
Als een hacker erin slaagt om toegang te krijgen tot je netwerk en gegevens, is dat niet alleen dramatisch voor jou, maar ook voor je klanten. Ze zouden namelijk heel wat gegevens kunnen stelen, zoals:
- Klantenlijsten
- Creditcardgegevens van klanten
- Bankgegevens van het bedrijf
- Prijslijsten
- Productontwerpen
- Uitbreidingsplannen
- Productieprocessen
De kosten van een cyberaanval gaan bovendien verder dan alleen de directe financiële schade. Denk aan reputatieschade, juridische claims en het verlies van vertrouwen van klanten. Voor veel bedrijven kan dat een enorme impact hebben op de continuïteit.
Het is dus van groot belang dat je jezelf beschermt door onderstaande adviezen op te volgen. Als je geen IT-expert bent, raden we je aan een specialist in te schakelen om alle benodigde beveiliging te installeren.
Telt je bedrijf minder dan 9 werknemers? Bescherm je internetverkeer tegen phishing, malware en andere bedreigingen met Proximus Secure Net!
Meer dan 9 werknemers? Vraag een gratis consultatie aan en ontdek onze oplossingen op maat.
Cybersecurity tips voor je bedrijf
Gelukkig zijn er veel manieren om je bedrijf te beschermen tegen virussen, pogingen tot hacking en andere malware. Bescherming begint bij het ontwikkelen van de juiste reflexen en gewoonten, maar ook bij het implementeren van sterke beveiligingslagen. Om je op weg te helpen, hebben we een lijst met praktische tips samengesteld. Ontdek ze hier:
1. Bescherm de toegang tot het netwerk van je bedrijf
Het eerste wat je moet doen, is je internettoegang en dus je computernetwerk beschermen. Het is de eerste verdedigingslinie tegen hackers en er zijn verschillende manieren om dit te doen:
- Gebruik een proxyserver, een soort gateway tussen jou en het internet. Dat verhoogt de veiligheid van je netwerk en controleert wie het internet bij jou gebruikt.
- Installeer firewalls om een extra beveiligingslaag toe te voegen. Er zijn er genoeg te vinden op het internet, maar sommige zijn standaard beschikbaar op je apparaten. Microsoft biedt bijvoorbeeld zijn firewall Defender standaard aan.
- Stel een limiet aan het aantal pogingen om verbinding te maken met accounts, zo kan je verdachte indringers in je netwerk opsporen.
- Gebruik een VPN om je verbinding niet-locatiegebonden te maken en onopgemerkt te blijven door hackers.
2. Train je personeel
Niet iedereen is een cyberspecialist en een fout is snel gemaakt. Daarom is het beter om alle medewerkers in je bedrijf te trainen in cyberbeveiliging. Je hoeft van je werknemers geen echte specialisten te maken, maar je moet ze wel uitleggen hoe ze niet in de val trappen van phishing of andere online oplichting.
Organiseer daarom een korte training om ze bewust te maken van de risico's op internet, zodat ze niet zomaar iets downloaden van het web en zorgvuldig omgaan met hun apparatuur zoals hun computer of werktablet. Door onzorgvuldigheid en fouten op het internet te vermijden, bescherm je je bedrijf elke dag.
3. Gebruik een antivirus
Als je niet oppast, kan een virus of andere malware heel snel je apparaten of computernetwerk infecteren. Een antivirus is daarom de ideale oplossing om ze op te sporen en te verwijderen. Er is een hele reeks antivirussoftware op de markt, dus het is aan jou om de juiste keuze te maken. Als je de software hebt geïnstalleerd, vergeet dan niet om hem regelmatig bij te werken zodat deze up-to-date is en klaar om alle nieuwe virustypen op het web te bestrijden.
Kies bijvoorbeeld voor Norton Security! Deze antivirus beschermt je tegen phishing, allerlei soorten malware en gegevensdiefstal. Je kan hem ook gebruiken als VPN om via beveiligde servers te surfen. Een must-have om je bedrijf en je gegevens te beschermen!
4. Maak regelmatig een back-up
Bij een cyberaanval kunnen de gegevens van je bedrijf in gevaar komen of zelfs gewist worden. Om zo'n ramp te voorkomen, maak je maar beter regelmatig een back-up van je gegevens. Maar dan moet je wel genoeg ruimte hebben om een grote hoeveelheid gegevens op te slaan. Je kan kiezen voor clouddiensten zoals OneDrive of Dropbox, maar daar zijn risico's aan verbonden omdat alles online wordt opgeslagen. De ideale oplossing is een fysieke oplossing: NAS of Network Attached Storage.
Dat is een opslagkastje waarmee je bestanden kan delen (en beheren) op een server met meerdere harde schijven. Je kan ook een automatische back-up van je gegevens op het toestel instellen, zodat je ze nooit kwijtraakt.
5. Versleutel je gegevens
Als we het toch over je waardevolle gegevens hebben, raden we je ten zeerste aan om encryptie in te stellen. Dat is een ongeëvenaarde bescherming, aangezien de enige manier om ze in handen te krijgen het verkrijgen van meerdere encryptiesleutels is, die extreem veilig zijn. Bovendien heeft een dergelijke versleuteling geen negatieve gevolgen voor het opslaan of delen van je gegevens.
6. Laat je wachtwoorden genereren
Gebruik altijd complexe wachtwoorden met hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Kies ook steeds unieke wachtwoorden voor verschillende accounts en wijzig ze regelmatig. De makkelijkste manier is om een computer je wachtwoorden te laten genereren en ze op te slaan in een veilige wachtwoordmanager.
7. Geef je werknemers de juiste toegang en rechten
Voor elke tool die je gebruikt, kan je in principe bepalen wie welke rechten nodig heeft. Geef beheerderstoegang alleen aan jezelf of aan twee personen. Deel nooit een e-mailadres en accountwachtwoord met meerdere personen. Verwijder altijd accounts die je niet meer gebruikt.
8. Beveilig je wifi-netwerk
Zorg ervoor dat het wifi-netwerk van je bedrijf altijd goed beveiligd is met een wachtwoord dat niet gevonden kan worden. Als je regelmatig klanten of buitenstaanders ontvangt die ook je internet gebruiken, stel dan een apart netwerk in voor gasten.
Met deze tips versterk je de cybersecurity van je bedrijf aanzienlijk en bescherm je zowel je personeel als je klanten. Wil je nog meer gemoedsrust? Kies dan voor Proximus Secure Net! Dit uitgebreide beschermingspakket is ontworpen voor KMO's en zelfstandigen. Het beschermt je tegen phishing, malware en andere kwaadaardige software en filtert je internetverkeer om onaangename verrassingen te voorkomen.
Ook voor bedrijven met meer dan 9 werknemers biedt Proximus optimale bescherming tegen cyberaanvallen. Van Cloud Mail Security tot bescherming tegen DDoS-aanvallen: wij bieden op maat gemaakte oplossingen voor maximale bedrijfsveiligheid. Vraag een gratis consultatie en krijg inzicht in onze professionele cybersecuritydiensten.
Proximus Business
Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s