7 toepassingen van artificiële intelligentie voor jouw bedrijf
Gepubliceerd op 27/02/2023 in Inspiratie
Artificiële intelligentie leek ooit iets van de toekomst, maar ondertussen is de technologie al zeer goed ingeburgerd. Deze 7 toepassingen zijn onmisbaar in je bedrijf.
1. Chatbots
Je hebt via de website van een bedrijf vast al eens live met hun klantendienst gechat. Soms word je dan te woord gestaan door een helpdeskmedewerker van vlees en bloed, maar steeds vaker gaat het om een chatbot. Dat is een babbelrobot die in vloeiend Nederlands antwoord geeft op vaak gestelde vragen. Sommige chatbots zijn zo geavanceerd, dat je wellicht niet eens merkt dat je tegen een machine aan het praten bent.
Ook voor jouw bedrijfswebsite is een chatbot een zeer handige tool. Zo hoef je zelf niet steeds de binnenkomende vragen van potentiële klanten te beantwoorden en kan je je focussen op de kerntaken van je bedrijf.
2. Navigatie-apps
Nooit eerder waren navigatiesystemen en -apps als Waze zo efficiënt in het calculeren van de snelste route. Ook dat is te danken aan een stevige portie artificiële intelligentie. Jouw reisgegevens en die van andere automobilisten leveren samen een enorme hoeveelheid informatie op. Analyse van die zogeheten ‘Big Data’ zorgt niet alleen voor een zeer nauwkeurig beeld van de actuele verkeerssituatie, maar maakt – via machine learning – ook voorspellingen voor de toekomst mogelijk. Dankzij deze intelligente navigatie-apps kom jij voortaan nooit meer te laat op een afspraak bij een klant!
3. Slimmere smartphones
De voorbije jaren verschenen ook de eerste smartphones met artificiële intelligentie op de markt. Dat creëert heel wat mogelijkheden voor zelfstandigen en kleine bedrijven. Zo maak je voortaan professionele foto’s met je smartphone dankzij AI. Als je zelf je sociale media beheert, weet je vast hoe belangrijk mooie beelden en leuke video’s geworden zijn. Die maak je met zo’n smartphone heel makkelijk zelf! Ook zijn er ondertussen verschillende smartphones met Google Lens-ondersteuning: richt de camera op een bezienswaardigheid, plant of boek, en de Google Assistant vertelt je er meer over, dankzij AI en machine learning.
4. Vertaalsoftware
Google Translate maakt al sinds 2016 gebruik van een ‘neuraal netwerk’ – zeg maar artificiële intelligentie – om de vertalingen natuurlijker en meer accuraat te maken. De technologie zorgt ervoor dat Google Translate de semantiek van een zin begrijpt, oftewel de betekenis van de taalkundige constructie. Ook Deepl werkt volgens dat principe en doordat steeds meer mensen die software gebruiken, leert de tool steeds bij en wordt hij slimmer en slimmer. In een land als België, met drie officiële talen, is een krachtige vertaaltool een onmisbaar instrument voor jouw bedrijfscommunicatie.
5. Streamingdiensten
Van Netflix tot Spotify en allerlei andere streamingdiensten, ze zijn gefascineerd door jouw online gedrag. Zo’n beetje alles wat je op het internet uitspookt, wordt omgezet in suggesties voor nog meer kijk- en luistervoer. Dat die aanbevelingen steeds beter aansluiten bij jouw persoonlijke smaak en behoeften is uiteraard geen toeval, maar een knap staaltje artificiële intelligentie. Als je dus niet graag naar de radio luistert tijdens je werkdag, kan je op deze manier altijd genieten van jouw favoriete muziek.
6. Smart home
Van slimme thermostaten over intelligente verlichting tot bewakingscamera’s die de opgenomen beelden laten analyseren in de cloud: allemaal maken ze in meer of mindere mate gebruik van kunstmatige intelligentie. Ook op jouw kantoor kunnen deze slimme apparaten het leven makkelijker maken. Meer daarover lees je in ons uitgebreide artikel over smart home-systemen.
7. Visuele en tekstuele AI-tools
De nieuwkomers in het rijtje toepassingen van artificiële intelligentie zijn de visuele en tekstuele tools. Dat zijn slimme bots die op basis van jouw input unieke content creëren in de vorm van visuals of tekst. Je kan hen dus vragen om voor jou een bepaalde tekst te schrijven of een afbeelding te maken. Meer weten? Lees hier ons artikel over visuele tools met AI of ontdek hoe je professionele teksten schrijft met behulp van AI.
Om het dagelijkse werk in je bedrijf nog meer te vereenvoudigen, kies je voor Business Flex! Dit pakket voor professionals of bedrijven bevat alles wat je nodig hebt: internetaansluiting, mobiel abonnement, vaste lijn en zelfs toegang tot Proximus TV.
Proximus Business
Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s